Skip to main content

Vill kvinnor faktiskt ha grottmän ?

I FSTs program Tredje statsmakten intervjuades lördag 15.10 taxichaufför Lindgren och sen diskuterade två experter varför finlandssvenska elever får sämre PISA-resultat än finskspråkiga. Är det på grund av lärarutbildningen, läromedlen eller .. ? För och emot. Intressant, ja.

Sen förflyttar sig kameran till en bensinmack och fångar in en yngre kille som tankandes sin bil klagar över att den moderna mannen har det svårt; han ska vara duktig på bilar, på elektronik, på en massa praktiska saker och dessutom ska han vara bra i sängen.

OK, kanske man känner igen sig, lite grann åtminstone.

Men sen kommer det. Tre unga kvinnor snuttintervjuas om manlighet. En riktig karl läser inte. Inte böcker åtminstone, högst serietidningar då. Teknikens Värld kan också gå för sig. De tycker alla att de nog aldrig skulle dejta en man som läser böcker, att läsa hör liksom inte till manligheten, är rent ut sagt omanligt.

Man blir sittande med förvåningens finger i häpnadens mun. De kan ju inte mena allvar, det måste ju vara fingerat, en liten provokation inför den därpåföljande intervjun med den åldrade M A Numminen som sen tar läsandet i försvar. Men som också måste konstatera att hela kulturfältet ju upprätthålls av kvinnor. Han uppmanar alla unga män att läsa. Böcker.

Men de unga män han riktar sig till vet väl knappast ens vem han är, den skrynkliga gubben i den grå kalufsen.

Och själv blir man ju sittande i tankar. Om det faktiskt fortfarande är en sån här stenåldersmanlighet som appellerar till unga kvinnor – kan de då inte skylla sig själva ? Avsäger de sig då inte på samma gång automatiskt all rätt att klaga över omogna, ytliga och okänsliga män, över män som inte lyssnar, som inte kan handskas med känslor, som kan bli våldsamma.

Var inslaget en medveten provokation så fungerade den bra – åtminstone för mig. Den förflyttade mig mentalt – med omvända genusförtecken så att säga – till en tid när en riktig kvinna inte förutsattes vilja läsa annat än bibeln och kokboken.

Man kan ju bara hoppas att inslaget faktiskt var just en medveten provokation och intervjuerna fingerade eller åtminstone inte representativa. Var de representativa ser det dystert ut för jämställdheten i detta jämställdhetens förlovade land.