Skip to main content

Kimin blogi

Onko ehdokkaasi feministi?

Pyysimme feministisiä kunnallisvaaliehdokkaita astumaan esiin.

Milla Pyykkönen, Helsinki, Vasemmistoliitto.

Eveliina Paksuniemi, Rovaniemi, Vihreät.

Pirre Hytönen, Kouvola, Kokoomus (sit.).

Mitä mieltä sukupuolten tasa-arvosta?

Muutaman vuoden välein ilmestyvä Tasa-arvobarometri on siinä mielessä mielenkiintoinen naisten ja miesten sukupuolten tasa-arvoa tarkasteleva julkaisu, että se ei kerro miten asiat ovat vaan miten ne mielletään olevan. Julkaisua lukiessa on mielenkiintoista myös tarkastella miten jotkut asenteet muuttuvat tai ovat muuttumatta vuosien yli. Alla seuraa kooste vuoden 2008 Tasa-arvobarometrista.

Kysely: 
Onko tässä jo riittävästi syytä ryhtyä feministiksi tai profeministiksi?

Miksi miehet eivät ota hoitovapaata?

Yhteiskuntamme on luonut kirjavat mahdollisuudet vanhempien hoitaa lapsiaan mutta valitettavasti näyttää siltä, että miehiä eivät lapsenhoito keskimäärin kiinnosta. Lapsen takia hoitovapaata töistä voi ottaa seuraavilla nimikkeillä: äitiysvapaa, isyysvapaa, kokoaikainen vanhempainvapaa, osittainen vanhempainvapaa, kokoaikainen hoitovapaa, osittainen hoitovapaa, ja tilapäinen hoitovapaa. Lisäksi on olemassa niin kutsuttu poissaolo pakottavista perhesyistä, suomeksi ilmaistuna kotiin jääminen lapsen sairauden tms takia.

Naiset, miehet ja vanhempainvapaa

Miehen ja naisen suurin ero on siinä, että nainen voi synnyttää lapsia mutta mies ei. Tästä eroavaisuudesta kumpuavat monet sukupuolisen erikoiskohtelun ja sukupuolisen syrjinnään ongelmat. Mies ei voi kantaa, synnyttää tai imettää lasta naisen puolesta mutta kaiken muun lapsen hoitoon liittyvään mies voi oppia siinä missä nainen. Lapsen synnyttyä ja täysipäiväisen imetyksen lakattua ei ole mitään tosiasiallista syytä miksi mies ei voisi jäädä kotiin hoitamaan lasta.

Julkaise syötteitä