Kymmenen asiaa, joita mies voi tehdä lopettaakseen seksismin ja naisiin kohdistetun väkivallan

1. Lue itsestäsi. Lue artikkeleita, esseitä ja kirjoja maskuliinisuudesta, sukupuolten välisestä epätasa-arvosta ja seksuaalisen väkivallan perimmäisistä syistä. Kasvata itseäsi ja muita tiedostamaan laajempien sosiaalisten voimien välisiä yhteyksiä sekä yksittäisten naisten ja miesten välisiä konflikteja.

2. Ymmärrä miten omat asenteesi ja toimintasi ylläpitävät seksismiä ja väkivaltaa. Tee töitä niiden poistamiseksi. Esimerkkejä tyypillisestä seksistisestä, hyväksikäyttävästä ja loukkaavasta käyttäytymisestä:
  - Naisen painostaminen seksiin (mukaanlukien raiskaus ja treffiraiskaus)
  - Naisten pilkkaaminen ja ivaaminen, naisille vislailu, naisten seuraileminen,
    naisten julkinen nolaaminen (seksuaalinen häirintä)
  - Naisten kontrollointi uhkaavilla eleillä, hyökkäävällä puhetavalla,
    oviaukkoja tukkimalla ja holtittomalla ajamisella (pelottelu)
  - Verbaalinen naisten kimppuun hyökkääminen nimittelemällä, kiroilemalla,
    naurunalaiseksi tekemällä, arvostelemalla, syyttelemällä ja vähättelemällä
    (psykologinen hyväksikäyttö ja loukkaaminen)

3. Vastusta seksistisiä, rasistisia, homofobisia ja muita suvaitsemattomia huomautuksia ja vitsejä. Boikotoi ja buuaa koomikoita, jotka hyökkäävät verbaalisesti naisten kimppuun esityksessään.

4. Tunnista homofobia ja puhu homovastaisuutta vastaan. Lesbojen ja homojen syrjintä näyttelee tärkeää osaa meidän kaikkien rajoittamisessa ahtaisiin sukupuolirooleihin.

5. Älä rahoita seksismiä. Älä osta lehtiä, vuokraa videoita tai osta musiikkia, joka kuvaa naiset seksuaalisesti halventavalla tai väkivaltaisella tavalla. Protestoi mediassa esiintyvää seksismiä vastaan.

6. Tue poliittisia ehdokkaita, jotka ovat sitoutuneet naisten täydelliseen sosiaaliseen, taloudelliseen ja poliittiseen tasa-arvoisuuteen. Vastusta aktiivisesti ehdokkaita, jotka eivät tätä ole.

7. Tue ja taistele valtion tuen lisäämiseksi turvataloille ja raiskaustukikeskuksille. Asettaudu vapaaehtoiseksi, kun miehiä tarvitaan kouluissa, nuorisokeskuksissa ja poliittisissa etujärjestöissä.

8. Tue tai ehdota kaikilla koulutasoilla opinto-ohjelmien muutoksia, joissa on pakollisena, seksismiä ja seksuaalista väkivaltaa käsitteleviä kursseja ja ohjelmia. Kehota poikien ja miesten urheilujoukkueiden valmentajia vaatimaan pelaajiaan osallistumaan seksismiä ja miesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa käsitteleviin työpajoihin ja seminaareihin.

9. Organisoi tai liity sellaisiin miesten ryhmiin koulussa, työpaikalla tai ystävien kesken, jotka työskentelevät seksismin ja väkivallan poistamiseksi.

10. Tue feministejä. Sitoudu lopettamaan sorto kaikissa muodoissaan.


Profeministimiesten suomeksi kääntämä.